QQQQQ
pic pic pic
QQQQQ QQQQQ QQQQQ QQQQQ
QQQQQ QQQQQ QQQQQ QQQQQ QQQQQ

Iskolai Gyógytestnevelés

A gyógytestnevelés célja – az iskola oktató-nevelő munkájával és az iskolai testnevelés céljával összhangban – az, hogy sajátos eszközeivel elősegítse a gyógytestnevelésre utalt tanulók egészségszintjének emelését, a testi deformitások javításával, a szív és a keringési szervek munkaképességének növelésével alkalmassá téve a tanulókat az iskolai munkában és az életben adódó feladatok teljesítésére. Cél, hogy speciális javító terhelés mellett közelítsünk az egészséges gyerekek állapotához és a fizikai képzés normál színvonalához.

A gyógytestnevelés feladatai

    QQQQQ
  • Fejlessze a tanulók készségeit és speciális mozgásműveltségüket.
  • Az alap kondíció fejlesztése és fenntartása, magasabb szintre emelése.
  • A további romlás megakadályozása az „izomfűző” kialakítása.
  • A rendszeres mozgásigény felkeltése, a korrigáló egyéni gyakorlatok készséggé válása.
  • Önálló, tudatos munkára nevelés, felkészítés a későbbiek során végezhető rendszeres testmozgásra, sportolásra.
  • Az önfegyelem, önbizalom, akaraterő és bátorság növelése, a pszichés gátlások feloldása, a nehézségek leküzdése, a helyes testtartás kialakítása.
  • Sikerélmények biztosítása.
  • A testi munkához, terheléshez szoktatás.

Csoportok szervezése

Orvosi beutaló alapján általában korosztályonként vagy a diagnózisoknak megfelelően történik az ideális csoportösszeállítás. A normál testnevelési órákkal párhuzamosan vagy korcsoportonként alacsony létszámmal, figyelembe véve az előképzettséget és a terhelhetőséget, az értelmi képességeket.

Betegségtípusok, amelyek gyógytestnevelési ellátást igényelnek

MOZGÁSSZERVI ELVÁLTOZÁSOK

Laposhát · Kyphosis (domború hát) · Lordosis (nyerges hát) · Kypholordosis (fokozott hajlatú gerinc) · Torticollis (ferde nyak) · Mellkasi deformitások Pectus excavatum (tölcsérmell) Pectus carinatum (tyúkmell) · Sprengler- féle deformitás (lapocka magas állása) · Scheuermann-féle kyphosis · Scoliosis (gerincferdülés) Contracturával járó scoliosis (merev) Contractura nélküli scoliosis (laza) · Csípőizületi deformitás Csípőficam Perthes-kór · Térd- és láb deformitások Slatter-osgood-féle betegség Lábboltozat-süllyedés Dongaláb

BELGYÓGYÁSZATI ELVÁLTOZÁSOK

· Szívbetegségek · Vegetatív dystonia-neurosis · Hypertonia (magas vérnyomás) · Obesitas-adipositas · Asthma bronchiale · Csökkentlátás · Epilepszia

A weboldalt üzemelteti: www.coldlight.hu; weblapkészítés, rendszergazda és egyéb informatikai szolgáltatás
Az oldal tartalmát szerzői jog védi, annak másolása és felhasználása csak a Cold Light Technologies, és a Zuglói Benedek Elek EGYMI hozzájárulásával lehetséges. Copyright 2014-. Cold Light Technologies. Minden jog fenntartva!